O nama

KUD “Branko Radičević“ iz Zemuna nastao je spajanjem KUD „Sloga“ i „Akademskog pevačkog društva iz Zemuna, 31. Maja 1921. godine. Prateći genezu razvoja amaterskih kolektiva koji su direktni prethodnici pomenutih amaterskih društava dolazimo do 1907. godine. Tako da možemo reći da KUD “Branko Radičević u kontinuitetu, ne računajući ratne godine, radi skoro čitav vek.

Pod imenom KUD “Branko Radičević putovali su širom nekadašnje i ove Jugoslavije.

U inostranstvu su predstavljali bogatstvo Srpskog i narodnog stvaralaštva – u Grčkoj, Turskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, nekadašnjoj ČSSR, nekadašnjoj SSSR, Poljskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Italiji, Fransuskoj, Belgiji, Španiji, Holandiji, Maliju, Togou, Gani, obali Slonovače.

Po nekadašnjoj saradnji sa drugim KUD-ovima, društvo je gostovalo i u Švedskoj, Portugaliji i na Kanarskim ostrvima.

Nagrade su brojne, pomenućemo neke:

Srebrna ogrlica i medalja na svetskom takmičenju u Dežonu; posebna nagrada sveske organizacije CIOF za promociju i afirmaciju CIOF- a; prvo mesto na internacionalnom festivalu folkolora u Efesu – Turska; prvo mesto na internacionalnom festivalu folkolora u Bergamu – Italija; prva nagrda za stilizaciju i program u celini saveza KUD-ova Beograda; prva nagrda za kostime saveza KUD-ova Beograda; zlatna plaketa saveza amatera Srbije za izuzetne zasluge; oktobarska nagrada grada Beograda; orden zasluga za narod sa srebrnom zvezdom dodeljen 1989. godine.

Sekcije

Folklorni Ansambl

Folklorni Ansambl

Okuplja igrače koji kroz pesmu i igru ne daju da se tradicija zaboravi…

Saznajte više

Dečiji Folklorni Ansambl

Dečiji Ansambl

Dečiji ansambl okuplja svu decu koja uče prve korake tradicionalnih igara…

Saznajte više

Narodni orkestar

Narodni orkestar

Skup umetnika koji čuvaju tradicionalnu muziku koja je važna komponenta folklora.

Saznajte više

Ansambl Veterana

Ansambl Veterana

Sekcija koja okuplja sve iskusne igrače koji se sada rekreativno bave folklorom…

Saznajte više